Ska du boka kurs? Gå till https://asasafetycenter.ax

Manskap maskin

Maskinpersonal arbetar med maskinernas skötsel samt utför underhålls- och rengöringsarbeten.

Reparatör

Som reparatör arbetar du med underhåll av fartyget, reparationer av maskiner och anläggningar, samt med förebyggande underhåll.

Maskinman - Motorman

Som maskinman arbetar du med olika service-, reparations- och underhållsarbeten ombord, såsom att smörja, putsa, skruva, fixa och reparera. Som maskinman sköter du till exempel underhåll av huvud- och hjälpmaskineriet och annan teknisk utrustning, kontrollerar, smörjer och byter ut reservdelar samt gör andra reparationer.

I arbetet används olika handverktyg och maskiner. Bland annat kan driften av maskinen och delar av underhållet övervakas och styras med hjälp av datorer. Städning och annat underhållsarbete i maskinrummet faller också på en maskinmans lott.

Du kan få maskinmansbehörigheten antingen genom att studera till däcks- och maskinreparatör eller till vaktmaskinmästare på Sjöfartsgymnasiet.

Fartygselektriker

Som fartygselektriker är dina arbetsuppgifter att underhålla och reparera all el-, automations- och datateknisk utrustning i fartygets maskinrum, på däck och på bryggan. Till arbetsuppgifterna hör felsökning, service och reparation av el-, styr- och reglerutrustning, generatorer samt motorer.

Arbetet är självständigt, då det oftast bara finns en elektriker ombord.

Vaktman, maskin

Som vaktman arbetar du med underhåll av fartyget, och deltar i den dagliga driften. Du utför också olika service- och underhållsarbeten ombord och deltar i säkerhetsövningar.

På gymnasiet går man vaktmansutbildningen under sitt första studieår.

På högskolan får man de teoretiska studierna till vaktman, maskin under det första året på Maskinteknik programmet.

 

Sidan är skapad och uppdaterad